sâmbătă, 18 iulie 2009

Rituri de perfectionare

Riturile scotiene

Asa cum am vazut mai devreme, Franta devine generatoarea si pastratoarea gradelor inalte, dar mai ales al Ritului Scotian Antic si Acceptat. Astazi, Grand Loge de France este guvrenatoarea acestui rit. In S.U.A, Ritul Scotian Antic si Acceptat este reprezentat de Supremul Consiliu de la Washinghton.

Ecosismul se raspandeste rapid si in Germania. Miezul doctrinei sale apare in celebrul discurs al lui Ramesy, tiparit in 1738 de catre nobilul scotian, fidel dinastiei Stuart si catolic. In paginile care urmeaza vom prezenta, mai amplu conflictul doctrinar dintre masoneria scotiana (catolica) si cea engleza (protestant-anglicana), dar sa continuam traseul printre gradele de perfectiune. Andre Michel de Ramsey adauga celor trei grade albastre, alte patru: maestru scotian, novice, cavaler al Templului, Royal Arch. In 1749 i se adauga gradul de cavaler de Orient. Sunt create organsime dedicate studiului si practicarii acestor grade „suprioare” (ele sunt considerate si astazi, de catre U.G.L.E ca fiind extravagante). Raman marcante, in istoria Francmasoneriei Capitolul de la Clermont (1754), Consiliu Suveran al Cavalerilor de Orient (1756), Consiliul Imparatilor de Orient si Occident (1758). Dupa dezbateri teologice, teosofice si filosofice apare Ritul Herodom sau Ritul Perfectiunii, care are 25 de grade. In 1761 Etienne Morin este trimis in S.U.A pentru a raspandi ritul, dar ii adauga inca 8 grade. Moare in 1771 in Jamaica lasand mostenire Supremul Consiliu al Marilor Inspectori al celui de al 33-lea si ultimul grad al Ritului Scotian Antic si Acceptat. In 1786 se elaboreaza Mariel Constitutii ale Ritului, la care a contribuit, dupa unii exegeti, insusi Frederic al II-lea, regele Prusiei.

Grad

Numele lojii

Francmasoneria scotiana

1

2

3

Loji albastre

Ucenic

Calfa

Mestru

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

Loji sau ateliere ale perfectiunii

Maestru secret

Maestru perfect

Secretar intim

Magistrat si judecator

Intendent al Edificilor

Maestru ales al celor 9

Ilustru ales al celor 15

Sublim Cavaler Ales

Mare Maestru Arhitect

Cavaler al Arcader Regale

Sublim mason

15

16

17

18

Consilii sau ateliere rosii

Cavaler al Orientului sau al Spadei

Print de Ierusalim

Cavaler al Orientului si Occidentului

Cavaler Rozacruce

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

Areopaguri sau ateliere filosofice

Mare Pontif sau Sublim Scotian al Ierusalimului Ceresc

Venerabil Mare Maestru

Noahit sau Cavaler Prusac

Cavaler Regal Secure sau Print al Libanului

Sef al Ternabecolului

Print al Tabernaconului

Cavaler al Sarpelui de Arama

Scotian Trinitar sau Print al Milei

Mare Comandor al Templului

Cavaler al Soarelui

Mare Scotian al Sf. Andrei

Mare Ales Cavaler Kadosh

31

Tribunale

Mare Inspector Inchizitor Comandor

32

Consistorii

Sublim Print al Secretului Regal

33

Consiliu Suprem

Suveran Mare Inspector General

Ritul scotian rectificat este infiintat intre 1756 si 1760, de catre baronul Karl Gotthelf von Hund. Acesta a fost numit initial La Stricte Observance (Stricta Observanta) si isi revendica mostenirea Templiera. Ordin masonic crestin esoteric, este condus de catre Superiori Necunoscuti si este impartit in 9 provincii ( noua au fost intemeietorii Ordinului Templier) pe intreg continentul european. Ritul cuprinde 6 grade:

1.ucenic

2. calfa (companion)

3. maestru

4. maestru scotian al Sf. Andrei.

5. novice

6. templier.

Superiorii Necunoscuti aveau doua grade:

Professus

Grand Profes

Dupa moartea baronului von Hund, in 1776, Stricta Observanta Templiera va fi reformata de catre Willermoz si va deveni Ritul Scotian Rectificat, condus de o Mare Staretie, si isi afirma cu tarie caracterul ioanit si mostenirea prin filiatie a Cavalerilor Saraci ai lui Hristos, aparatori ai Templului din Ierusalim, cu alte cuvinte Templierii.

Ritul York

Exista o atestare istorica – Regius Poem – care afirma intr-un document descoprit in sec al XVII-lea ca breasla zidarilor liberi s-a conturat in anul 926, in orasul britanic York, sub domnia fiului lui Alfred cel Mare, regele Athlestane, iar primul mare maeastru al fratiei a fost printul Edward, fratele suveranului. Ritul de York se compune din Corpurile Masonice Capitulare, Criptice şi Cavalereşti, alături de corpurile paramasonice reprezentate de Ordinul De Molay pentru tinerii între 12-21 ani şi Ordinul Trandafirului pentru soţiile de masoni. Este un rit care isi revendica filiatia rosi-cruciana, alchimica si cavalereasca si care se declara profund Deista, enuntand cu destul curaj ca Dumnezeu este Unic si Acelasi pentru toti oamenii, desi este cunoscut sub atatea Nume diferite. Ultimul grad al ritului este de Cavaler al Templului din Ierusalim.

Ritul Swedemborgian, infiintat in 1783 de catre marchizul de Thome se bazeaza pe viziunile din lumea de dincolo a lui Emmanuel Swedemborg, nascut la Stockolm, in 1688, teolog si preot lutheran. Lucrarile sale, care vor inspira acest rit se nuemesc Arcana Celesti, De culta et amore Dei, De nova Hierosolyma. Asadar, acest rit este de inspiratie profund crestina. Ca si ritul suedez, cu care este confundat, uneori de catre exegetii masoneriei, cuprinde 10 grade repartizate in trei serii:

- lojile Sfantului Ioan

- Lojile Sfantului Andrei

- Capitolele.

Desigur, pe langa marile loji nationale sunt acceptate si alte rituri, insa cu o acoperire mai redusa, dintre care voi aminti printr-o foarte scurta trecre in revista urmatoarele: Ritul francez (practicat de regula pe langa Marile Oriente), Ritul suedez (masonerie aristocratica, crestina si nobiliara, condusa de insusi Regele), Ritul Scotian Cerneau (cu 25 de grade, si care contesta gradele razbunarii din Ritul Scotian Antic si Acceptat).